
Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki:
- 4 czerwone cebule
- 125 ml czerwonego wina
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
- W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło i oliwę z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę i zeszklij.
- Następnie do zeszklonej cebuli dodaj brązowy cukier, wino, ocet balsamiczny i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Zmniejsz ogień i duś dość długo, mieszając od czasu do czasu.
- Konfitura będzie gotowa kiedy cały sos się mocno zredukuje, a cebula całkowicie zmięknie.
Podawaj do mięs oraz kanapek.
Smacznego!