
Kopytka bez jajek
Gdy zostało Ci za dużo ugotowanych ziemniaków z obiadu, zawsze możesz zrobić z nich pyszne kopytka, które są świetnym dodatkiem do obiadu, a także same, podsmażone na patelni z boczusiem stanowią smaczne danie.
Składniki:
- ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki
- mąka pszenna
Przygotowanie:
- ziemniaki przełóż do miski, uklep ręką, podziel na cztery równe części zawartość miski, wyjmij czwartą część ziemniaków i w ich miejsce wsyp mąkę, dodaj wyjętą część ziemniaków i ugnieć wszystko na gładkie ciasto
- na stolnicy wysyp mąkę, ciasto formuj w wałeczki i potnij na kopytka
- w garnku zagotuj z solą i olejem wodę i dodawaj do niej po porcji kopytek, gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kopytka wypłyną na wierzch
- wyjmuj je cedzakiem i połóż na sitko, by osiekły z nadmiaru wody
- podawaj z ulubionymi dodatkami
Smaczengo!