Danie główne / Dodatki / wege

Kopytka bez jajek

Gdy zostało Ci za dużo ugotowanych ziemniaków z obiadu, zawsze możesz zrobić z nich pyszne kopytka, które są świetnym dodatkiem do obiadu, a także same, podsmażone na patelni z boczusiem stanowią smaczne danie.

Składniki:

  • ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki
  • mąka pszenna

Przygotowanie:

  1. ziemniaki przełóż do miski, uklep ręką, podziel na cztery równe części zawartość miski, wyjmij czwartą część ziemniaków i w ich miejsce wsyp mąkę, dodaj wyjętą część ziemniaków i ugnieć wszystko na gładkie ciasto
  2. na stolnicy wysyp mąkę, ciasto formuj w wałeczki i potnij na kopytka
  3. w garnku zagotuj z solą i olejem wodę i dodawaj do niej po porcji kopytek, gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kopytka wypłyną na wierzch
  4. wyjmuj je cedzakiem i połóż na sitko, by osiekły z nadmiaru wody
  5. podawaj z ulubionymi dodatkami

Smaczengo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *