Danie główne / Wieprzowina

Schab pieczony z grzybowym musem

Składniki – 2 porcje:

Na mięso:

  • 500 g schabu bez kości w kawałku
  • olej – pół szklanki
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek
  • worek do pieczenia w piekarniku

Na mus grzybowy:

  • 2 garście suszonych leśnych grzybów
  • szczypta soli i pieprzu oraz koperek posiekany

Przygotowanie:

  1. mięso umyj i osusz
  2. olej wymieszaj w misce z przyprawami
  3. mięso włóż do worka do pieczenia i zalej olejem z przyprwami
  4. wymaceruj ręcznie mięso w worku z przyprawami i olejem
  5. wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut

Mus grzybowy:

  1. grzyby zalej niewielka ilością wody, żeby tylko lekko zakrywała je, dodaj sól i pieprz oraz koperek i gotuj na małym ogniu 50 minut
  2. po ugotowaniu do miękkości zmiksuj je z wodą, w której się gotowały, na gładką masę

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sos tzatziki

25 listopada 2020

Kopytka bez jajek

29 listopada 2020