
Schab pieczony z grzybowym musem
Składniki – 2 porcje:
Na mięso:
- 500 g schabu bez kości w kawałku
- olej – pół szklanki
- sól, pieprz, tymianek, majeranek
- worek do pieczenia w piekarniku
Na mus grzybowy:
- 2 garście suszonych leśnych grzybów
- szczypta soli i pieprzu oraz koperek posiekany
Przygotowanie:
- mięso umyj i osusz
- olej wymieszaj w misce z przyprawami
- mięso włóż do worka do pieczenia i zalej olejem z przyprwami
- wymaceruj ręcznie mięso w worku z przyprawami i olejem
- wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut
Mus grzybowy:
- grzyby zalej niewielka ilością wody, żeby tylko lekko zakrywała je, dodaj sól i pieprz oraz koperek i gotuj na małym ogniu 50 minut
- po ugotowaniu do miękkości zmiksuj je z wodą, w której się gotowały, na gładką masę
Smacznego!