
Śliwkowy pudding
Składniki:
3 duże jajka
pół szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
3 łyżki likieru migdałowego lub pomarańczowego lub anyżowego
pół szklanki mąki pszennej
duża szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w wyższym naczyniu i zmiksować blenderem. Odstawić na 10 – 15 minut.
Dodatkowo:
cukier do oprószenia formy
8 dużych śliwek lub 15 mniejszych
cukier cynamonowy: 3 łyżki drobnego cukru do wypieków wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu
Przygotowanie:
Śliwki wydrylować, pokroić na kawałki.
Formę ceramiczną/żaroodporną/
Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 5 – 15 minut dopóki budyń się nie zetnie i lekko zarumieni (im płytsze naczynie tym czas pieczenia krótszy). Wyjąć, podawać lekko ciepły oprószony cynamonowym cukrem.
Smacznego.