Deser

Śliwkowy pudding

Składniki:

3 duże jajka

pół szklanki cukru

3/4 szklanki mleka

3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%

3 łyżki likieru migdałowego lub pomarańczowego lub anyżowego

pół szklanki mąki pszennej

duża szczypta soli

Wszystkie składniki umieścić w wyższym naczyniu i zmiksować blenderem. Odstawić na 10 – 15 minut.

Dodatkowo:

cukier do oprószenia formy

8 dużych śliwek lub 15 mniejszych

cukier cynamonowy: 3 łyżki drobnego cukru do wypieków wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu

Przygotowanie:

Śliwki wydrylować, pokroić na kawałki.

Formę ceramiczną/żaroodporną/porcelanową itp. o wymiarach 16 x 24 cm (lub mniejszą) posmarować masłem i posypać cukrem. Można też wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać mieszankę jajeczną. Na górę poukładać kawałki śliwek zanurzając je w mieszance.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do  170ºC i piec dodatkowe 5 – 15 minut dopóki budyń się nie zetnie i lekko zarumieni (im płytsze naczynie tym czas pieczenia krótszy). Wyjąć, podawać lekko ciepły oprószony cynamonowym cukrem.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Club steak

23 października 2020

Crumble z malinami

23 października 2020