Deser

Śliwkowy pudding

Składniki:

3 duże jajka

pół szklanki cukru

3/4 szklanki mleka

3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%

3 łyżki likieru migdałowego lub pomarańczowego lub anyżowego

pół szklanki mąki pszennej

duża szczypta soli

Wszystkie składniki umieścić w wyższym naczyniu i zmiksować blenderem. Odstawić na 10 – 15 minut.

Dodatkowo:

cukier do oprószenia formy

8 dużych śliwek lub 15 mniejszych

cukier cynamonowy: 3 łyżki drobnego cukru do wypieków wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu

Przygotowanie:

Śliwki wydrylować, pokroić na kawałki.

Formę ceramiczną/żaroodporną/porcelanową itp. o wymiarach 16 x 24 cm (lub mniejszą) posmarować masłem i posypać cukrem. Można też wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać mieszankę jajeczną. Na górę poukładać kawałki śliwek zanurzając je w mieszance.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do  170ºC i piec dodatkowe 5 – 15 minut dopóki budyń się nie zetnie i lekko zarumieni (im płytsze naczynie tym czas pieczenia krótszy). Wyjąć, podawać lekko ciepły oprószony cynamonowym cukrem.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Club steak

23 października 2020

Crumble z malinami

23 października 2020