
Crumble z malinami
Składniki:
150 g mąki pszennej
100 g masła, w temperaturze pokojowej
60 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub innego ulubionego
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.
Nadzienie:
600 g malin, można użyć mrożonych oraz można dodać cukier, ja nie dodałam
Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wyłożyć owoce, wierzch posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać ciepłe np. z lodami waniliowymi.
Smacznego :-).