Deser

Crumble z malinami

Składniki:

150 g mąki pszennej

100 g masła, w temperaturze pokojowej

60 g drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub innego ulubionego

W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.

Nadzienie:

600 g malin, można użyć mrożonych oraz  można dodać cukier, ja nie dodałam

Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wyłożyć owoce, wierzch posypać równomiernie kruszonką.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać ciepłe np. z lodami waniliowymi.

Smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Śliwkowy pudding

23 października 2020