
Club steak
Club steak to moje ostatnie odkrycie. Mięso nie jest tak drogie jak polędwica wołowa, a odpowiednio sezonowane jest niesamowite w smaku.
Składniki:
club steak 1 szt
cebula 1 szt
gałązka rozmarynu 1 szt
pomidorki koktajlowe 2 szt
czosnek ząbki 2 szt
sól i pieprz świeżo mielone
patelnia grillowa
Przygotowanie:
mięso wyjmij z lodówki na 40 minut przed smażeniem, musi mieć temperaturę pokojową
cebulę obierz i przekrój na pół
czosnek obierz
pomidorki przekrój na pól
rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę tłuszczu
grilluj cebulę, czosnek, pomidorki i rozmaryn, aż będą ładnie zarumienione
zdejmij je z patelni, patelnie wytrzyj do sucha w tłuszczu ręcznikiem papierowym i mocno rozgrzej ją
połóż mięso na niej
czas jego smażenia zależy od grubości kotleta i stopnia wysmażenia, który lubisz
ja swój o grubości 3 cm do medium smażyłam około 8 min z każdej strony, jednak pamiętaj, że każdy kawałek mięsa jest inny i na bieżąco trzeba je obserwować podczas smażenia
na talerz wyłóż dodatki
usmażone mięso odłóż na kratkę na około 2 minuty, aby odpoczęło i po tym czasie przełóż na talerz obok dodatków
posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą
Smacznego!