Danie główne / Kolacja / Wołowina

Club steak

Club steak to moje ostatnie odkrycie. Mięso nie jest tak drogie jak polędwica wołowa, a odpowiednio sezonowane jest niesamowite w smaku.

Składniki:

club steak 1 szt

cebula 1 szt

gałązka rozmarynu 1 szt

pomidorki koktajlowe 2 szt

czosnek ząbki 2 szt

sól i pieprz świeżo mielone

patelnia grillowa

Przygotowanie:

mięso wyjmij z lodówki na 40 minut przed smażeniem, musi mieć temperaturę pokojową

cebulę obierz i przekrój na pół

czosnek obierz

pomidorki przekrój na pól

rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę tłuszczu

grilluj cebulę, czosnek, pomidorki i rozmaryn, aż będą ładnie zarumienione

zdejmij je z patelni, patelnie wytrzyj do sucha w tłuszczu ręcznikiem papierowym i mocno rozgrzej ją

połóż mięso na niej

czas jego smażenia zależy od grubości kotleta i stopnia wysmażenia, który lubisz

ja swój o grubości 3 cm do medium smażyłam około 8 min z każdej strony, jednak pamiętaj, że każdy kawałek mięsa jest inny i na bieżąco trzeba je obserwować podczas smażenia

na talerz wyłóż dodatki

usmażone mięso odłóż na kratkę na około 2 minuty, aby odpoczęło i po tym czasie przełóż na talerz obok dodatków

posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pączki na serku waniliowym

21 października 2020

Śliwkowy pudding

23 października 2020