Kolacja

Taquitos

Czas wykonania: 30 min stopień trudności: średnie porcje: 2

Kalorie: 1393 B: 127 T: 89 W: 19

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek

1/4 cebuli

2 ząbki czosnku

1⁄2 łyżeczki kminku

1⁄2 łyżeczki chili w proszku

200 g kurczaka pieczonego lub wędzonego

1⁄2 szklanki sosu pomidorowego

2 łyżki świeżo posiekanej kolendry, plus więcej do

dekoracji

Sól

100 g startego sera cheddar

100 g startego parmezanu

50 g startej mozzarelli

Śmietana do serwowania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj czosnek, sól, chili, kminek i sos pomidorowy – smaż jeszcze przez chwilę. Po kilku minutach, do sosu dodaj posiekane mięso z kurczaka. Całość podsmaż przez chwilę i dodaj kolendrę – zdejmij z ognia. W misce wymieszaj cheddar i parmezan. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj ser, podziel go na 6 części w formie stożków tak aby po roztopieniu powstały okrągłe placki serowe. Blaszkę włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz około 10 min – do momentu aż ser się roztopi i zacznie brązowieć. Odstaw do ostygnięcia. Gotowy sos z kurczakiem rozłóż na plackach serowych i delikatnie pozwijaj w ruloniki. Udekoruj resztą kolendry i podawaj ze śmietaną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Keto tarta

19 października 2020

Pączki na serku waniliowym

21 października 2020