
Taquitos
Czas wykonania: 30 min stopień trudności: średnie porcje: 2
Kalorie: 1393 B: 127 T: 89 W: 19
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 cebuli
2 ząbki czosnku
1⁄2 łyżeczki kminku
1⁄2 łyżeczki chili w proszku
200 g kurczaka pieczonego lub wędzonego
1⁄2 szklanki sosu pomidorowego
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry, plus więcej do
dekoracji
Sól
100 g startego sera cheddar
100 g startego parmezanu
50 g startej mozzarelli
Śmietana do serwowania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj czosnek, sól, chili, kminek i sos pomidorowy – smaż jeszcze przez chwilę. Po kilku minutach, do sosu dodaj posiekane mięso z kurczaka. Całość podsmaż przez chwilę i dodaj kolendrę – zdejmij z ognia. W misce wymieszaj cheddar i parmezan. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj ser, podziel go na 6 części w formie stożków tak aby po roztopieniu powstały okrągłe placki serowe. Blaszkę włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz około 10 min – do momentu aż ser się roztopi i zacznie brązowieć. Odstaw do ostygnięcia. Gotowy sos z kurczakiem rozłóż na plackach serowych i delikatnie pozwijaj w ruloniki. Udekoruj resztą kolendry i podawaj ze śmietaną.