Danie główne / Kolacja

Keto tarta

Czas wykonania: 65 min stopień trudności: średnie porcje: 4

Kalorie: 4483 B: 150 T: 393 W: 105

Składniki:

Spód:

3⁄4 szklanki mąki migdałowej

4 łyżki sezamu

4 łyżki mąki kokosowej

1 łyżka łuski babki jajowatej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

kokosowego

1 jajko

4 łyżki wody

1 łyżeczka masła

Nadzienie

2 dojrzałe awokado

1 szklanka majonezu

3 jajka

100 g kurczaka pieczonego lub wędzonego

2 łyżki posiekanej natki

pietruszki

1 czerwona papryczka chili, drobno

posiekana

1⁄2 łyżeczka cebuli w proszku

1⁄4 łyżeczki soli

1⁄2 szklanki sera śmietankowego

1⁄4 kubka startego sera

kilka oliwek do serwowania

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto (poza masłem) mikserem przez kilka minut aż do momentu gdy z ciasta powstanie kulka, na tym etapie wyrabiaj ciasto

dłońmi. Naczynie do pieczenia tarty nasmaruj tłuszczem, 26 cm średnicy. Rozłóż równomiernie ciasto na dnie naczynia lekko zachodząc na boki. Użyj naoliwionej szpatułki lub palców. Wstępnie piecz spód przez 10–15 minut. Z awokado, usuń pestki i skórkę. Z papryczki chili usuń pestki i drobno posiekaj. Awokado i chili umieść w misce i wymieszaj z innymi składnikami na

nadzienie. Na spodzie tarty rozłóż kurczaka i całość zalej gotową masą. Piecz kolejne 35 minut lub do uzyskania lekko złotego koloru. Podawaj z zieloną sałatą lub rukolą i oliwkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Taquitos

20 października 2020