
Keto tarta
Czas wykonania: 65 min stopień trudności: średnie porcje: 4
Kalorie: 4483 B: 150 T: 393 W: 105
Składniki:
Spód:
3⁄4 szklanki mąki migdałowej
4 łyżki sezamu
4 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka łuski babki jajowatej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
kokosowego
1 jajko
4 łyżki wody
1 łyżeczka masła
Nadzienie
2 dojrzałe awokado
1 szklanka majonezu
3 jajka
100 g kurczaka pieczonego lub wędzonego
2 łyżki posiekanej natki
pietruszki
1 czerwona papryczka chili, drobno
posiekana
1⁄2 łyżeczka cebuli w proszku
1⁄4 łyżeczki soli
1⁄2 szklanki sera śmietankowego
1⁄4 kubka startego sera
kilka oliwek do serwowania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto (poza masłem) mikserem przez kilka minut aż do momentu gdy z ciasta powstanie kulka, na tym etapie wyrabiaj ciasto
dłońmi. Naczynie do pieczenia tarty nasmaruj tłuszczem, 26 cm średnicy. Rozłóż równomiernie ciasto na dnie naczynia lekko zachodząc na boki. Użyj naoliwionej szpatułki lub palców. Wstępnie piecz spód przez 10–15 minut. Z awokado, usuń pestki i skórkę. Z papryczki chili usuń pestki i drobno posiekaj. Awokado i chili umieść w misce i wymieszaj z innymi składnikami na
nadzienie. Na spodzie tarty rozłóż kurczaka i całość zalej gotową masą. Piecz kolejne 35 minut lub do uzyskania lekko złotego koloru. Podawaj z zieloną sałatą lub rukolą i oliwkami.