
Szybki chleb bez wyrabiania
Składniki (1 bochenek chleba w keksówce 30 cm):
- 500 g mąki pszennej lub orkiszowej, zależy jaką wolisz i masz w domu
- 500 ml lekko ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- garść ziaren słonecznika (opcjonalnie) lub innych, które lubisz
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę z solą.
- Do dużej miski rozkrusz świeże drożdże, dodaj cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę.
- Wymieszaj łyżką, do rozpuszczenia się drożdży.
- Dodaj olej i mąkę z solą.
- Wyrób chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. Ciasto będzie rzadkie i klejące.
- Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
- Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posyp mąką, albo użyj papieru do pieczenia.
- Przełóż wyrośnięte ciasto.
- Piecz w 220 stopniach przez ok. 35-40 minut
Smacznego!