
Langosze z gulaszem wołowym
Dziś zabieram Cię w kulinarną podróż do Węgier na langosze z gulaszem wołowym.
Składniki na langosze:
- 2 ugotowane ziemniaki
- 30g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400ml ciepłego mleka
- 400g mąki
- 3 łyżeczki oleju
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuść w ok. 100 ml ciepłego mleka i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ugotowanie i przestygnięte ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę.
- Wsyp mąkę do naczynia, w jej środku zrób zagłębienie, do którego wlej drożdże z mlekiem. Dodaj ziemniaki i olej i wyrób ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posól, jeszcze raz wyrób, po czym posyp mąką i owiń w ściereczkę. Zostaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.
- Na patelnię wylej olej na wysokość ok. 6 cm. Z wyrośniętego ciasta odrywaj po kawałku i formuj ręcznie cienkie placki. Smaż je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
Moje przepisy na różnego rodzaju gulasze znajdziesz tutaj
Smacznego!