Danie główne

Langosze z gulaszem wołowym

Dziś zabieram Cię w kulinarną podróż do Węgier na langosze z gulaszem wołowym.

Składniki na langosze:

  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 30g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400ml ciepłego mleka
  • 400g mąki
  • 3 łyżeczki oleju
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuść w ok. 100 ml ciepłego mleka i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ugotowanie i przestygnięte ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę.
  2. Wsyp mąkę do naczynia, w jej środku zrób zagłębienie, do którego wlej drożdże z mlekiem. Dodaj ziemniaki i olej i wyrób ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posól, jeszcze raz wyrób, po czym posyp mąką i owiń w ściereczkę. Zostaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.
  3. Na patelnię wylej olej na wysokość ok. 6 cm. Z wyrośniętego ciasta odrywaj po kawałku i formuj ręcznie cienkie placki. Smaż je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru.

Moje przepisy na różnego rodzaju gulasze znajdziesz tutaj

Smacznego!

 

IMG-3445

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Focaccia

5 maja 2020