Danie główne / Dodatki / Kolacja / Pieczywo / wege

Focaccia

Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.

Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek.

Składniki:


Ciasto drożdżowe:

700g mąki pszennej
21g świeżych drożdży lub 1 paczka suchych drożdży instant (7g)
450ml lekko ciepłej wody
100ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli


Dodatkowo:

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 łyżeczki gruboziarnistej soli
3 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązek).

 

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniatać 4- 5 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto będzie bardzo klejące i rzadkie). Możesz też zagnieść ciasto ręka.

2. Do drugiej miski wlać ok. 1 łyżeczki oliwy (najlepiej rozsmarować oliwę na dnie miski) przełożyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Miskę z ciastem przykryć  ściereczką i odstawić na 1- 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, aczkolwiek ja ostatnio odstawiłam tylko na 40 minut i też było dobrze. Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40 cm posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy) lub wyłożyć papierem do pieczenia. 

3. Ciasto przełożyć na blachę. (Najlepiej ręce posmarować przed tym oliwą).
Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto. Posypać rozmarynem i solą. Ciasto odstawić ponownie na 30 minut.

4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 225°C na złoty kolor.


Smacznego!

IMG_3427

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Schab po azjatycku

3 maja 2020