Dodatki

Chleb pszenny z gara

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub roślinnego
  • 500 ml ciepłej ale nie gorącej wody

Przygotowanie:

  1. wszystko razem dokładnie wymieszać, zagnieść i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  2. po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i znowu zostawić do wyrośnięcia
  3. nagrzać piekarnik wraz z garem lub np naczyniem żaroodpornym i pokrywką do 220 st.
  4. do gorącego gara lub naczynia wrzucić ciasto i przykryć
  5. wstawić do piekarnika i piec w 200 st. około 40 min, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 20 min

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ciasto marchewkowe

27 kwietnia 2020

Schab po azjatycku

3 maja 2020