
Ciasto marchewkowe
Składniki:
• 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3–4 marchewki(
• 1,5 szklanki mąki (może być orkiszowa)
• 4 jajka
• ¾ szklanki oleju (u mnie kujawski)
• kilka łyżek miodu – wg uznania, ja daję 3-4
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 płaska łyżeczka sody
• 1 łyżeczka cynamonu – opcjonalnie, bo nie każdy lubi
• można dodać jeszcze rodzynki, ja dałam garść
• pół łyżeczki soli
1. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i zabieramy się za ciasto.
3. Jajka ubijamy mikserem, najpierw białka, a następnie osobno żółtka z miodem.
4. Następnie łączymy dwie masy, zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania cały wchłonie.
5. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.
6. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i rodzynki (nie miksujemy, bo można spalić mikser), mieszamy ostatni raz.
7. Formę (najlepiej tortownicę o średnicy 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
8. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45–55 minut – najlepiej sprawdzać patyczkiem
Smacznego!