Deser / fit

Ciasto marchewkowe

Składniki:

• 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3–4 marchewki(

• 1,5 szklanki mąki (może być orkiszowa)

• 4 jajka

• ¾ szklanki oleju (u mnie kujawski)

• kilka łyżek miodu – wg uznania, ja daję 3-4

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1 płaska łyżeczka sody

• 1 łyżeczka cynamonu – opcjonalnie, bo nie każdy lubi

• można dodać jeszcze rodzynki, ja dałam garść

• pół łyżeczki soli

1. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.

2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i zabieramy się za ciasto.

3. Jajka ubijamy mikserem, najpierw białka, a następnie osobno żółtka z miodem.

4. Następnie łączymy dwie masy, zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania cały wchłonie.

5. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.

6. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i rodzynki (nie miksujemy, bo można spalić mikser), mieszamy ostatni raz.

7. Formę (najlepiej tortownicę o średnicy 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.

8. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45–55 minut – najlepiej sprawdzać patyczkiem

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Koktajl na rumie

27 kwietnia 2020

Chleb pszenny z gara

30 kwietnia 2020