
Pizza z patelni (bez drożdży)
Składniki:
Ciasto ( na 3 szt na patelni 20 cm )
- 300 gr maki pszennej
- 200 ml wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka soli
- ulubione dodatki
Przygotowanie:
- Składniki ciasta wyrabiasz jak ciasto na pierogi.
- Podziel na trzy części.
- Rozwałkuj na 3 placki.
- Cebule posiekaj, wrzuć do gara z odrobina oliwy na dnie,
- dodaj parę ząbków czosnku posiekanych .
- Podsmaż.
- Dodaj przecier pomidorowy i duś razem przez chwile.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Zimna patelnie posmaruj oliwa,
- połóż placek,
- podsmaż z jednej strony na rumiano,
- przekręć, posmaruj sosem pomidorowym,
- połóż ulubione dodatki,
- przykryj przykrywka,
- zmniejsz ogień ,
- smaż aż roztopi się ser.
Smacznego!