Dodatki / Kolacja / Pieczywo / Przetwory / Śniadanie

Prosty chleb bez czekania na proszku do pieczenia

Ostatnimi czasy, na naszym ryku spożywczym, drożdże stały się produktem deficytowym. Dlatego też dziś przedstawiam Wam chleb, którego upieczenie nie wymaga drożdży. Kolejnym jego atutem jest oszczędność czasu, bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 30 g proszku do pieczenia,
  • łyżka soli,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka sody,
  • 3 łyżki oleju,
  • opcjonalnie nasiona lub zioła,
  • 550ml-700ml ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. wszystkie suche składniki wsyp do miski, mieszając, dolewaj wody, dobrze wyrób ciasto dłonią

2. tak przygotowanie ciasto przełóż do dwóch małych keksówek

3.  w foremkach ciasto możesz posypać nasionami, ziołami

4.   piecz 30 min w180 st.

5. po upieczeniu wystudź chleb na kratce

Smacznego!

Comments

8 kwietnia 2020 at 16:58

Ciekawa propozycja, w czasie deficytu drożdży na pewno się sprawdzi 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Racuszki jogurtowe

26 marca 2020

Makaron z krewetkami

5 kwietnia 2020