Deser / Dodatki / Kolacja / Śniadanie / wege

Racuszki jogurtowe

Składniki ( 12szt):

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 150 g mąki orkiszowej typu 700 , ale może być też dowolna mąka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta
  • soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego, można też zrobić bez niego

Przygotowanie:

  1. wszystkie składniki ubić na gładką masę w mikserze na małych obrotach
  2. rozgrzać patelnię z odrobiną oleju
  3. układać placuszki łyżką na rozgrzaną patelnię, pamiętając by zachować ostęp, bo będą rosły
  4. usmażyć na rumiano z obu stron
  5. podawać z ulubionymi dodatkami

Całość ma 957 kcal ( 32,6 g białka, 27,8 g tłuszczu, 141,6 g węglowodanów) – 1 szt ma ok. 80 kcal

Smacznego!

 

Comments

26 marca 2020 at 13:43

Pyszności, w sam raz na śniadanie, żeby osłodzić sobie początek dnia 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *