
Racuszki jogurtowe
Składniki ( 12szt):
- 250 g jogurtu naturalnego
- 150 g mąki orkiszowej typu 700 , ale może być też dowolna mąka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta
- soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego, można też zrobić bez niego
Przygotowanie:
- wszystkie składniki ubić na gładką masę w mikserze na małych obrotach
- rozgrzać patelnię z odrobiną oleju
- układać placuszki łyżką na rozgrzaną patelnię, pamiętając by zachować ostęp, bo będą rosły
- usmażyć na rumiano z obu stron
- podawać z ulubionymi dodatkami
Całość ma 957 kcal ( 32,6 g białka, 27,8 g tłuszczu, 141,6 g węglowodanów) – 1 szt ma ok. 80 kcal
Smacznego!
Comments
Pyszności, w sam raz na śniadanie, żeby osłodzić sobie początek dnia 🙂