Danie główne / Drób / Kolacja

Filet z piersi kurczaka z grzybami mun

Składniki ( 2 porcje):

  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • 120 g grzybów mun- ja miałam suszone, które namoczyłam w wodzie przez noc
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sambal oelek
  • 1 łyżka sezamu, ja użyłam czarnego
  • szczypiorek
  • ryż

Przygotowanie:

  1.  mięso umyj, pokrój w kostkę, przełóż do miski
  2. zalej je sosem sojowy i dodaj sambal oelek oraz cukier, wymieszaj, odstaw
  3. cebulę pokrój w kostkę , czosnek posiekaj
  4. w garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz czosnek, podsmaż lekko
  5. w drugim garnku umieść mięso wraz z całym sosem i zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, zamieszaj, na końcu dodaj grzyby
  6. duś pod przykryciem kwadrans
  7. w tym czasie ugotuj ryż oraz na rozgrzanej patelni bez tłuszczu upraż sezam, szczypiorek posiekaj
  8. po kwadransie wyłóż ryż na talerz, dodaj mięso z sosem, posyp sezamem  i szczypiorkiem

Smacznego!

 

Comments

26 marca 2020 at 13:41

Smakowity pomysł na obiad, nasze smaki 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Racuszki jogurtowe

26 marca 2020