
Filet z piersi kurczaka z grzybami mun
Składniki ( 2 porcje):
- 250 g filetu z piersi kurczaka
- 120 g grzybów mun- ja miałam suszone, które namoczyłam w wodzie przez noc
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sambal oelek
- 1 łyżka sezamu, ja użyłam czarnego
- szczypiorek
- ryż
Przygotowanie:
- mięso umyj, pokrój w kostkę, przełóż do miski
- zalej je sosem sojowy i dodaj sambal oelek oraz cukier, wymieszaj, odstaw
- cebulę pokrój w kostkę , czosnek posiekaj
- w garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz czosnek, podsmaż lekko
- w drugim garnku umieść mięso wraz z całym sosem i zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, zamieszaj, na końcu dodaj grzyby
- duś pod przykryciem kwadrans
- w tym czasie ugotuj ryż oraz na rozgrzanej patelni bez tłuszczu upraż sezam, szczypiorek posiekaj
- po kwadransie wyłóż ryż na talerz, dodaj mięso z sosem, posyp sezamem i szczypiorkiem
Smacznego!
Comments
Smakowity pomysł na obiad, nasze smaki 🙂