
Pieczywo bez drożdży na czas epidemii? Podpłomyki!
Wiele osób nie zdążyło się zaopatrzyć w drożdże i nie może upiec sobie teraz chleba. A jak wiemy i chleb bywa towarem deficytowym teraz w sklepach. Poniżej przepis na pieczywo bez drożdży, dobrze wielu znane – podpłomyki!
Składniki:
- 2 szklanki mąki, ja użyłam orkiszowej 700
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- mąkę wsyp do miski
- na środku zrób dłonią dołek i wlej tak olej, zamieszaj ręką, dodaj sól i przyprawy
- powoli dolewaj do miski ciepłą wodę i zagniataj ciasto tak długo, aż stanie się elastyczne
- na desce wysyp trochę mąki, weź małą kulkę ciasta i rozwałkuj je na cienki palcuszek
- rozgrzej mocno patelnie, nie dodawaj tłuszczu, patelnia do smażenia podpłomyków ma być sucha
- połóż placek na patelni, smaż, aż się zarumieni z każdej strony, bąble, które mogą się pojawić, przedziuraw widelcem
- podawaj z ulubionymi dodatkami
Smacznego!