
Gulasz wołowy z leśnymi grzybami
Składniki ( 2 porcje):
- 2 garście suszonych leśnych grzybów
- 500 g wołowiny na gulasz
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 cebula
- 1 kostka rosołowa
- koperek
- 1 woreczek kaszy pęczak
- 1 świeży ogórek
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
- szczypta cukru
- tłuszcz do smażenia
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- mięso umyj, pokrój z kostkę
- cebulę obierz, pokrój w piórka
- grzyby włóż do garnka i zalej wodą, gotuj kwadrans na małym ogniu
- w garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia, przełóż do niego mięso, obsmaż chwilę do na mocnym ogniu do momentu, aż mięso zrobi się szare, zmniejsz ogień
- dodaj do garnka z mięsem cebulę, zamieszaj
- dorzuć ziele angielskie liście laurowe oraz kostkę rosołową, dodaj posiekany czosnek, zamieszaj
- zalej mięso wodą, w której gotowały się grzyby oraz dodaj grzyby, zamieszaj
- gotuj ma małym ogniu pod przykryciem około 2 godziny
- po tym czasie dodaj odrobinę śmietanki oraz posiekany koperek
- podawaj z kaszą pęczak przygotowaną wedle przepisu na opakowaniu oraz z mizerią, na przygotowanie której przepis znajdziesz tutaj
Smacznego!
Comments