Danie główne / Wołowina

Gulasz wołowy z leśnymi grzybami

Składniki ( 2 porcje):

  • 2 garście suszonych leśnych grzybów
  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • koperek
  • 1 woreczek kaszy pęczak
  • 1 świeży ogórek
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. mięso umyj, pokrój z kostkę
  2. cebulę obierz, pokrój w piórka
  3. grzyby włóż do garnka i zalej wodą, gotuj kwadrans na małym ogniu
  4. w garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia, przełóż do  niego mięso, obsmaż chwilę do na mocnym ogniu do momentu, aż mięso zrobi się szare, zmniejsz ogień
  5. dodaj do garnka z mięsem cebulę, zamieszaj
  6. dorzuć ziele angielskie liście laurowe oraz kostkę rosołową, dodaj posiekany czosnek, zamieszaj
  7. zalej mięso wodą, w której gotowały się grzyby oraz dodaj grzyby, zamieszaj
  8. gotuj ma małym ogniu pod przykryciem około 2 godziny
  9. po tym czasie dodaj odrobinę śmietanki oraz posiekany koperek
  10. podawaj z kaszą pęczak przygotowaną wedle przepisu na opakowaniu oraz  z mizerią, na przygotowanie której przepis znajdziesz tutaj

Smacznego!

 

image.png

 

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *