Danie główne / Wołowina

Gulasz w wołowiny z leśnymi grzybami i owocami jałowca

Składniki:

  • 500 gr udźca wołowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • kilka suszonych owoców jałowca
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • łyżka mąki
  • łyżka masła leśnych grzybów
  • dwie garści suszonych
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. mięso umyj, pokrój w cienkie paski
  2. grzyby przełóż do drugiej miski i zalej gorącą wodą, odstaw na 10 minut
  3. marchewkę obierz i pokrój w kostkę
  4. cebulę obierz i posiekaj drobno
  5. na patelni rozgrzej olej i przełóż na nią mięso
  6. obsmaż nie na mocnym ogniu, a następnie przełóż je do garnka
  7. na tej samej patelni podsmaż cebulę i marchewkę, a następnie dodaj je do mięsa
  8. do garnka dodaj jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe
  9. posól i popierz zawartość garnka
  10. dodaj namoczone grzyby wraz w wodą, w której się moczyły
  11. zalej wszystko wodą do poziomu lekko ponad poziom mięsa
  12. duś na małym ogniu pod przykryciem przez około półtorej godziny
  13. przed końcem gotowania sprawdź smak, dopraw w razie potrzeby
  14. teraz pora zagęścić sos, robimy zasmażkę – na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj na gładką masę, następnie na tą patelnie wlewaj powoli wywar z garnka z mięsa, jakieś dwie chochle, cały czas mieszaj zawartość patelni, by nie porobiły się grudki, tak przygotowaną zasmażkę dodaj do garnka z mięsem i wymieszaj, sos po chwili zgęstnieje
  15. podawaj z ulubionymi dodatkami, mi najbardziej smakuje gotowanymi ziemniakami i buraczkami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *