
Gulasz w wołowiny z leśnymi grzybami i owocami jałowca
Składniki:
- 500 gr udźca wołowego
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- kilka suszonych owoców jałowca
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
- pieprz
- łyżka mąki
- łyżka masła leśnych grzybów
- dwie garści suszonych
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- mięso umyj, pokrój w cienkie paski
- grzyby przełóż do drugiej miski i zalej gorącą wodą, odstaw na 10 minut
- marchewkę obierz i pokrój w kostkę
- cebulę obierz i posiekaj drobno
- na patelni rozgrzej olej i przełóż na nią mięso
- obsmaż nie na mocnym ogniu, a następnie przełóż je do garnka
- na tej samej patelni podsmaż cebulę i marchewkę, a następnie dodaj je do mięsa
- do garnka dodaj jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe
- posól i popierz zawartość garnka
- dodaj namoczone grzyby wraz w wodą, w której się moczyły
- zalej wszystko wodą do poziomu lekko ponad poziom mięsa
- duś na małym ogniu pod przykryciem przez około półtorej godziny
- przed końcem gotowania sprawdź smak, dopraw w razie potrzeby
- teraz pora zagęścić sos, robimy zasmażkę – na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj na gładką masę, następnie na tą patelnie wlewaj powoli wywar z garnka z mięsa, jakieś dwie chochle, cały czas mieszaj zawartość patelni, by nie porobiły się grudki, tak przygotowaną zasmażkę dodaj do garnka z mięsem i wymieszaj, sos po chwili zgęstnieje
- podawaj z ulubionymi dodatkami, mi najbardziej smakuje gotowanymi ziemniakami i buraczkami
Smacznego!