Boże Narodzenie / Danie główne

Gulasz z dzika

Dziczyzna –  jakie są zalety tego mięsa?

  • Dziczyzna jest wolna od antybiotyków, ponieważ zwierzęta żyją na wolności i nie są sztucznie tuczone.
  • Mięso zwierząt łownych niezwykle rzadko wywołuje uczulenia. Uważać trzeba jedynie na konserwanty dodawane do wędlin i przetworów.
  • Nie ma specjalnych ograniczeń w spożywaniu dziczyzny.

Zatem dziś zapraszam Cię na gulasz z dzika.

 

photofacefun_com_1543336590

 

Składniki

  • mięso z dzika – 600 g
  • masło klarowane
  • cebula – 2 szt.
  • bulion wołowy – 2 szklanki
  • grzyby suszone
  • mąka pszenna lub ziemniaczana
  • śmietana 36% – 1 szklanka
  • 2 marchewki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • owoce jałowca
  • sól, pieprz

 

photofacefun_com_1543336661.jpg

 

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki o wielkości 1,5-2 cm.
  2. Całość osolonego i popieprzonego mięsa przed smażeniem delikatnie oprószamy mąką pszenną lub ziemniaczaną za pomocą sitka. Mięso smażymy małymi partiami na klarowanym maśle lub smalcu, obsmażając je dokładnie ze wszystkich stron. Dodajemy do niego pokrojoną w krążki marchew.
  3. W rondlu zagotowujemy szklankę wołowego bulionu. Przekładamy do niego usmażone mięso i dusimy. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy ją do mięsa. Grzyby suszone – najpierw je namaczamy, gotujemy na miękko, kroimy , przesmażamy i dopiero dodajemy do gulaszu. Gulasz podlewamy zredukowanym na patelni bulionem lub wodą z gotowania grzybów. Do całości dodajemy szklankę wysokoprocentowej śmietany.
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Comments

22 lutego 2019 at 21:00

Dziczyzna rzadko gości na naszych stołach – a szkoda, bo to zdrowe i wartościowe mięso. Dostarcza więcej białka niż tradycyjne mięsa oraz jest wolne od wszelkich syntetycznych dodatków. Warto choć okazyjnie sięgać po takie mięso, zwłaszcza w takiej pysznej wersji, czyli w połączeniu z aromatycznym sosem grzybowym.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *