
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki ( 4 porcje):
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 średnia marchew
- 1 średnie jabłko
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz po pół łyżeczki
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
- z kapusty zdejmij wierzchnie liście, a następnie drobno ją poszatkuj, głąb wyrzuć, kapustę przełóż do miski
- marchewkę, jabłko i cebulę obierz
- marchew i jabłko zetrzyj na tarce na grubych oczkach
- cebulę pokrój w kostkę
- dodaj te składniki do kapusty
- w drugiej misce wymieszaj majonez, ocet oraz przyprawy, a także koperek, dodaj do miski z kapustą, dokładnie wymieszaj, odstaw na godzinę do lodówki
Smacznego!