
Zupa Minestrone
Zupa Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Jest zdrowa, pożywna i zrobisz ją w pół godziny.
Składniki ( 4 porcje):
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 cebuli
- 0,5 pora
- 2 cm kawałek selera
- 0,5 czerwonej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 szt cukinii
- 2 garście zielonej fasolki, można użyć ze słoika
- 2 szt malinowych pomidorów
- 0,5 szklanki białej, ugotowanej fasoli, można użyć fasoli z puszki
- 1 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- makaron
- starty parmezan
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
- wszystkie warzywa pokrój w kostkę
- w garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, pora i selera, duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut
- dodaj posiekany czosnek i duś jeszcze minutę wszystko razem
- dodaj bulion i resztę warzyw oraz przyprawy, gotuj razem przez kwadrans
- na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj
- podawaj z makaronem i startym parmezanem
Smacznego!
Comments
Wygląda wyśmienicie.
Pozdrawiam
Dziękuję 🙂