
Duszona wołowina z imbirem
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny extra
- 1 łyżka oleju
- 1/2cebuli
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- łyżeczka suszonego imbiru
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
- mięso umyj, pokrój w plastry, obsyp solą i pieprzem
- cebule obierz i pokrój w piórka
- na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso na rumiano z obu stron, przełóż do garnka
- na tej samej patelni podsmaż cebulę i dodaj ją do garnka
- dorzuć ziele angielskie i liść laurowy
- zalej mięso wodą niewiele ponad jego poziom
- dodaj imbir
- duś na niewielkim ogniu ok 90 minut
- pod koniec gotowania dodaj rozrobioną w połowie szklanki zimnej wody łyżkę mąki, żeby zagęścić sos
- podawaj z ulubionymi dodatkami
Inne moje przepisy na wołowinę znajdziesz tutaj