Danie główne / Wołowina

Gulasz cielęcy w białym sosie koperkowym

Składniki ( 2 porcje):

  • 500 gr mięsa z udźca cielęcego
  • 1 duża cebula
  • pęczek koperku
  • łyżka oliwi z oliwek
  • 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku

photofacefun_com_1533389531

Przygotowanie:

  1. mięso umyj, osusz i pokrój z kostkę
  2. cebulę obierz, posiekaj z kostkę
  3. koperek posiekaj i przełóż do miski
  4. na patelni rozgrzej oliwę, przełóż na nią mięso i delikatnie podsmaż, dodaj cebulę i razem podsmaż do lekkiego zrumienienia mięsa
  5. mięso wraz z cebulą przełóż do garnka
  6. dodaj sól i pieprz
  7. zalej wodą niedużo ponad poziom mięsa i zagotuj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok godzinę
  8. po godzinie dodaj koperek
  9.  śmietanę wymieszaj z mąką na gładką masę, zahartuj sosem z garnka i dodaj do mięsa, wymieszaj i gotowe!
  10. podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie w kaszą pęczak i buraczkami z chrzanem

photofacefun_com_1533389426

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *