
Gulasz cielęcy w białym sosie koperkowym
Składniki ( 2 porcje):
- 500 gr mięsa z udźca cielęcego
- 1 duża cebula
- pęczek koperku
- łyżka oliwi z oliwek
- 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- mięso umyj, osusz i pokrój z kostkę
- cebulę obierz, posiekaj z kostkę
- koperek posiekaj i przełóż do miski
- na patelni rozgrzej oliwę, przełóż na nią mięso i delikatnie podsmaż, dodaj cebulę i razem podsmaż do lekkiego zrumienienia mięsa
- mięso wraz z cebulą przełóż do garnka
- dodaj sól i pieprz
- zalej wodą niedużo ponad poziom mięsa i zagotuj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok godzinę
- po godzinie dodaj koperek
- śmietanę wymieszaj z mąką na gładką masę, zahartuj sosem z garnka i dodaj do mięsa, wymieszaj i gotowe!
- podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie w kaszą pęczak i buraczkami z chrzanem
Smacznego!