
Miodowo-musztardowe polędwiczki z kurczaka z papryką
Składniki (2 porcje):
- 2 tortille
- 400 g polędwiczki z kurczaka
- 2 papryki w dowolnym kolorze
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Marynata:
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki miodu płynnego
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- mięso umyj, przełóż do miski
- składniki marynaty wymieszaj ze sobą na gładki sos za pomocą blendera i zalej nią mięso, odstaw do lodówki na godzinę
- pokrój paprykę w paski
- po godzinie wyjmij mięso z lodówki
- rozgrzej patelnię, bez tłuszczu, oliwa jest w marynacie
- mięso wraz z marynatą przełóż na patelnie i obsmaż chwilę do ścięcia się białka w mięsie
- podlej mięso odrobiną wody
- dodaj do niego paprykę i smaż wszystko razem przez ok 10 min
- w tym czasie rozgrzej piekarnik do ok 200 stopni i włóż do niego tortillę i podgrzewaj ok 3 minuty
- połóż placek na talerzu i posmaruj go jogurtem naturalnym ( placek, nie talerz 😉 )
- wyłóż na niego mięso z papryką na jedną połowę placka, a drugą je przykryj
Smacznego!