
Filet z kurczaka z kuminem
Składniki ( 4 porcje):
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 1 łyżeczka czerwonej suszonej papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki ostrej suszonej papryki
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
- mięso umyj, oczyść z błon, pokrój na sporą kostkę, przełóż do miski, dodaj przyprawy + sól i pieprz oraz łyżkę oleju, wymieszaj, odstaw na bok
- pieczarki umyj, cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie razem posiekaj na bardzo drobno
- na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekane pieczarki i cebulę, posól, popieprz i podsmaż
- rozgrzej drugą patelnię i przełóż na nią mięso, zmniejsz ogień i obsmaż mięso z każdej strony
- następnie dodaj do niego uprzednio podsmażone pieczarki z cebulą, a następnie zalej szklanką wody i duś na mały ogniu ok 10 minut
- dodaj następnie śmietankę, wymieszaj, dorzuć koperek, wymieszaj i gotowe!
Jeśli lubisz drób, to koniecznie zajrzyj tutaj : Dania z drobiu – znajdziesz tu moje inne przepisy na to mięso. Zapraszam!
Comments
Prosto i pysznie! A jak pięknie podane! 🙂 Uwielbiam takie przepisy 🙂 Pozdrawiam!
Dziękuję i pozdrawiam!
Dziękuję! <3
Pyszny kurczak, no i jeszcze z tymi dodatkami na zdjęciu, to Niebo 😀
Szkoda, że na portalu na ‚S’ nie ma tego przepisu 😉
Dziękuję 🙂
a co portalu na s to nie mam zwyczajnie czasu 🙂