
Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą
Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 łyżka oliwy
- 1 puszka mleczka koksowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kuminu, słodkiej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, zmielonej kolendry
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- w garnku rozgrzać oliwę
- cebulę posiekać, wrzucić do garnka na rozgrzany tłuszcz i zeszklić
- dodać posiekany drobno por i pokrojoną w kostkę marchewkę, podsmażyć około 3 minut
- dodać przyprawy, wymieszać, zalać bulionem
- dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i kukurydzę
- zmieszać i gotować pod przykryciem ok 15 minut
- zdjąć garnek z ognia, dodać mleczko kokosowe, wymieszać, przelać do miseczki, posypać posiekaną natką pietruszki
Smacznego!