Drób / Zupy

Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 puszka mleczka koksowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kuminu, słodkiej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, zmielonej kolendry
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. w garnku rozgrzać oliwę
  2. cebulę posiekać, wrzucić do garnka na rozgrzany tłuszcz i zeszklić
  3. dodać posiekany drobno por i pokrojoną w kostkę marchewkę, podsmażyć około 3 minut
  4. dodać przyprawy, wymieszać, zalać bulionem
  5. dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i kukurydzę
  6. zmieszać i gotować pod przykryciem ok 15 minut
  7. zdjąć garnek z ognia, dodać mleczko kokosowe, wymieszać, przelać do miseczki, posypać posiekaną natką pietruszki

photofacefun_com_1529760860(1)

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Filet z kurczaka w sezamie

27 czerwca 2018