
Podudzia z kurczaka po marokańsku
Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku 🙂
Składniki:
- 500 g podudzi kurczaka
- olej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 70 g zielonych i drylowanych oliwek
- sok z 1/4 cytryny
Przygotowanie:
- w wysokim naczyniu rozgrzać olej i obsmażyć na nim kurczaka z obu stron
- dodać posiekaną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
- doprawić solą i pieprzem i chwilę smażyć
- wlać 1 szklankę wrzącej wody i dodać przyprawy, wymieszać
- przykryć i dusić na małym ogniu przez około pół godziny
- odkryć, dodać oliwki i sok z cytryny
- mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, a następnie dodać 2 łyżki sosu z patelni, wymieszać, następnie przelać do potrawy i wszystko wymieszać
- gotować bez przykrycia przez kwadrans, aż mięso zmięknie, a sos się zagęści
Moje inne przepisy na dania z drobiu znajdziesz tutaj