Danie główne / Wieprzowina

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka śmietany 18% do zup i sosów
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g orzechów laskowych
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • 250 g pieczarek
  • sól, pieprz

photofacefun_com_1529423040

Przygotowanie:

1. mięso umyj, oczyść z błon, pokrój na cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj paprykę oraz sól i pieprz, wymieszaj, odstaw na bok

2. orzechy posiekaj

3. cebulę pokrój z piórka

4. pieczarki pokrój w plastry

5. na patelni rozgrzej olej, podsmaż orzechy, zdejmij je z patelni do miski

6. na tej samej patelni podsmaż cebulę

7. dodaj mięso i smaż około 5 minut

8. dodaj pokrojone pieczarki i smaż około 2 minut

9. zawartość patelni zalej bulionem

10. gotuj razem około 2 minut

11. dodaj orzechy

12. wymieszaj wszystko i na końcu dodaj śmietanę

13. dokładnie wszystko wymieszaj i smaż do lekkiej redukcji sosu

14. po wyłożeniu na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki

photofacefun_com_1529423084

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jaja po farmersku

11 czerwca 2018