
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka śmietany 18% do zup i sosów
- 2 łyżki oleju
- 50 g orzechów laskowych
- posiekana natka pietruszki do posypania
- 250 g pieczarek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. mięso umyj, oczyść z błon, pokrój na cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj paprykę oraz sól i pieprz, wymieszaj, odstaw na bok
2. orzechy posiekaj
3. cebulę pokrój z piórka
4. pieczarki pokrój w plastry
5. na patelni rozgrzej olej, podsmaż orzechy, zdejmij je z patelni do miski
6. na tej samej patelni podsmaż cebulę
7. dodaj mięso i smaż około 5 minut
8. dodaj pokrojone pieczarki i smaż około 2 minut
9. zawartość patelni zalej bulionem
10. gotuj razem około 2 minut
11. dodaj orzechy
12. wymieszaj wszystko i na końcu dodaj śmietanę
13. dokładnie wszystko wymieszaj i smaż do lekkiej redukcji sosu
14. po wyłożeniu na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki