
Jaja po farmersku
Składniki ( 1 porcja):
- 1 duża tortilla
- 2 jaja
- 1 pomidor
- pół czerwonej cebuli
- sol z połowy cytryny
- 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- pół białej cebuli
- 150 g boczku
- pół czerwonej papryki
- posiekany szczypiorek
- sól i pieprz
- olej
Przygotowanie:
- na patelni rozgrzej łyżkę oleju i połóż na niej tortillę, lekko zrumień, przełóż na drugą stronę i także lekko zrumień, przełóż na talerz
- na tej samej patelni podsmaż posiekaną białą cebulą, a następnie dodaj fasolę, wszystko razem zblenduj na gładką pastę, posmaruj nią tortillę
- następnie na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, tak by wytopił się z niego tłuszcz, przełóż na tortillę
- pomidora sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulę, dodaj sok z cytryny, wymieszaj, wyłóż na tortillę
- paprykę pokrój w paski, połóż na tortillę
- usmaż jajka sadzone i połóż na wierzchu na tortilli z pozostałymi składnikami
- posyp wszystko szczypiorem
Smacznego!