
Placki ziemniaczane z szynką parmeńską i sosem czosnkowym
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 jajo
- 3 łyżki mąki pszennej
- ole do smażenia
- sól i pieprz ziołowy
na sos:
- jogurt naturalny
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- pół pęczka koperku
ponadto:
- szynka parmeńska
Przygotowanie:
- ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub użyj specjalnego robota do ścierania ziemniaków
- cebulę obierz i zetrzyj na tarce jak ziemniaki
- połącz ziemniaki z cebulą
- dodaj jaja, mąkę, sól i pieprz
- wszystko dokładnie wymieszaj
- smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony
sos:
- połącz wszystkie składniki
następnie:
- ułóż placki na talerzu
- posmaruj sosem
- połóż na wierzch plastry szynki parmeńskiej