Kolacja / Przystawki

Placki ziemniaczane z szynką parmeńską i sosem czosnkowym

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 jajo
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ole do smażenia
  • sól i pieprz ziołowy

na sos:

  • jogurt naturalny
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • pół pęczka koperku

ponadto:

  • szynka parmeńska

Przygotowanie:

  • ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub użyj specjalnego robota do ścierania ziemniaków
  • cebulę obierz i zetrzyj na tarce jak ziemniaki
  • połącz ziemniaki z cebulą
  • dodaj jaja, mąkę, sól i pieprz
  • wszystko dokładnie wymieszaj
  • smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony

sos:

  • połącz wszystkie składniki

następnie:

  • ułóż placki na talerzu
  • posmaruj sosem
  • połóż na wierzch plastry szynki parmeńskiej

photofacefun_com_1528022220

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jaja po farmersku

11 czerwca 2018