
Pizzowy warkocz z salami i serem
Przepis zaczerpnięty z tego bloga.
Składniki
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant- ja wolę używać świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, ja używam pasaty z biedronki w szklanej butelce
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 100 g salami
- 150 g tartej żółtej mozzarelli
- kilka oliwek
- bazylia
Przygotowanie
- Świeże drożdże należy ogrzać w temperaturze pokojowej. Następnie rozkruszyć, włożyć do garnuszka, dodać 60 ml ciepłej wody oraz cukier i wymieszać. Potem dodać 2 łyżki mąki (z podanej w składnikach ilości), wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać do dużej miski, aczkolwiek ja nie zawsze ją przesiewam, ale taka przesiana jest lepsza, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży i resztę ciepłej wody, cały czas zagarniając mąkę do środka i delikatnie mieszając składniki. Pod koniec dodać oliwę. Połączyć.
- Wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasta należy wyłożyć je na stolnicę i krótko zagnieść formując gładką kulę. Rozwałkować ją na duży prostokąt i potem ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia. Ponacinać boki pozostawiając ok. 10 cm środka
- Na środkowej części rozsmarować sos pomidorowy. Posypać 3 łyżkami startego sera, ułożyć salami i posypać startym serem. Dodać przekrojone oliwki i posypać oregano. Zawinąć wycięte paski na nadzienie, zakładając jeden pasek na drugi, na tzw. zakładkę.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez ok. 20 – 25 minut. Posypać posiekaną bazylią i po lekkim przestudzeniu pokroić na porcje.