
Bitki cielęce w sosie własnym
Danie niesamowicie łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Składniki
- 0,5 kg cielęciny najlepiej polędwicy
- 1 duża cebula
- 1 kostka bulionu wołowego
- olej
- sól, pieprz (ziarna), ziele angielskie, liść laurowy
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kotlety grubości mniej więcej 1 cm i lekko rozbijamy. Nie solimy!
- Na bardzo rozgrzanej patelni z olejem smażymy je z obu stron tylko do uzyskania bladego koloru.
- Przekładamy podsmażone mięso do garnka.
- Podsmażamy na tej samej patelni na tłuszczu z mięsa cebulę pokrojoną w piórka.
- Dodajemy do mięsa w garnku razem z tłuszczem ze smażenia.
- Zalewamy bulionem z kostki tak by przykryć mięso i dodajemy przyprawy do smaku sól, pieprz, 1 liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.
- Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości.
- Łyżkę mąki wsypujemy do połowy szklanki wody i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek, następnie dodajemy do garnka i mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje,