Danie główne / Wieprzowina

Schab po węgiersku

Składniki (4 porcje):

  • 600 g schabu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • 500 ml gorącego bulionu lub rosołu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij posiekaną cebulę, przełóż cebulę do garnka, na tej samej patelni ułóż plastry schabu. Obsmaż na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie dopraw solą i zmielonym pieprzem, przełóż go garnka, w którym jest cebula.
  • Wlej do garnka gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Dopraw słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godz. i 20 minut, do miękkości mięsa. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Na patelni dobrze rozgrzej masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż mieszając. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.

photofacefun_com_1528021473

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *