
Schab po węgiersku
Składniki (4 porcje):
- 600 g schabu
- 3 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- sól i pieprz
- 500 ml gorącego bulionu lub rosołu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij posiekaną cebulę, przełóż cebulę do garnka, na tej samej patelni ułóż plastry schabu. Obsmaż na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie dopraw solą i zmielonym pieprzem, przełóż go garnka, w którym jest cebula.
- Wlej do garnka gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Dopraw słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godz. i 20 minut, do miękkości mięsa. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy.
- Na patelni dobrze rozgrzej masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż mieszając. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.