
Quesadilla z salami i papryką
Przepis z Kwestia smaku.
Jest świetny, gorąco polecam! Extra pomysł na kolację czy danie na imprezę.
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 nieduża papryka (lub po kawałku różnokolorowych)
- 180 g tartej mozzarelli (twardszej i żółtej, nie białej z zalewy)
- 40 g salami w plasterkach
- 4 łyżki sosu do pizzy
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- świeża bazylia
- 2 łyżeczki masła
- 2 duże tortille (śr. 25 cm)
Przygotowanie:
- Paprykę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i podsmażyć chwilę na łyżeczce oliwy, odłożyć na talerz.
- Na dużej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Położyć placek tortilli i wyłożyć na niego połowę tartego sera, podsmażoną paprykę i plasterki salami. Skropić równomiernie sosem, posypać suszonym oregano i listkami bazylii. Posypać drugą połową tartego sera.
- Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni.
- Podgrzaną z jednej strony quessadillę przełożyć na drugą stronę i ponownie podsmażyć na maśle do zrumienienia. Przełożyć na deskę i kroić na kawałki jak pizzę.