Danie główne / Drób

Kurczak po meksykańsku z ryżem

Składniki (2 – 4 porcje)

 

  • 300 g filetu kurczaka
  • po 1 łyżeczce:
    słodkiej papryki i
    kminu rzymskiego oraz
    1/2 łyżeczki:
    ostrej papryki lub płatków chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 mała czerwona papryka
  • 200 g kukurydzy z czerwoną fasolą
  • 1 pomidor

photofacefun_com_1527527517.jpg

Przygotowanie

  • Filet kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, przyprawami oraz startym czosnkiem.

  • Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć z każdej strony . Dodać połowę pokrojonej cebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.

  • Dodać odcedzoną kukurydzę z fasolką i wymieszać.

  • Zdjąć z ognia, dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i wymieszać.

  • Wyłożyć na talerz, podawać z ryżem

photofacefun_com_1527527615

photofacefun_com_1527527568.jpg

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *