
Kurczak po meksykańsku z ryżem
Składniki (2 – 4 porcje)
- 300 g filetu kurczaka
- po 1 łyżeczce:
słodkiej papryki i
kminu rzymskiego oraz
1/2 łyżeczki:
ostrej papryki lub płatków chili - 2 ząbki czosnku
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 mała czerwona papryka
- 200 g kukurydzy z czerwoną fasolą
- 1 pomidor
Przygotowanie
-
Filet kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, przyprawami oraz startym czosnkiem.
-
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć z każdej strony . Dodać połowę pokrojonej cebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.
-
Dodać odcedzoną kukurydzę z fasolką i wymieszać.
-
Zdjąć z ognia, dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i wymieszać.
-
Wyłożyć na talerz, podawać z ryżem