
Kuczak curry z mleczkiem kokosowym
Składniki (na 2 osoby):
– filet kurczaka
– 1 puszka mleczka kokosowego (400g)
– 1 cebula
– 1 garść orzechów ziemnych bez soli
– sól, pieprz, curry
– olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na patelni przez około 6 minut
2. Cebulę kroimy w kosteczkę (odrobinę solimy). Dodajemy na patelnię do mięsa.
3. Na patelnię dodajemy mleko kokosowe i zagotowujemy. Dodajemy curry (ok 1-1,5 łyżki), sól (jeśli jest w mieszance curry, to niekoniecznie) i pieprz. Gotujemy całość przez 5 minut. Przekładamy na talerz i posypujemy posikanymi orzechami i posikanym szczypiorkiem . Podajemy z ryżem. Smacznego!