
Żeberka w sosie barbecue
Przepisem podzieliła się ze mną moja znajoma Iwona 🙂 Dziękuję 🙂 Są bardzo smaczne i szczerze je polecam!
Składniki:
500 g żeberek
1-2 łyżki pikantnej przyprawy grillowej
2 łyżki oleju rzepakowego
8 łyżek dobrego sosu BBQ (najlepsze będą z mocno wędzoną nutą)
1 cebula
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy olejem i oprószamy przyprawą grillową. Grillujemy na patelni lub grillu elektrycznym z dwóch stron, aż mięso się lekko przyrumieni. Zdejmujemy żeberka z grilla.
Połową sosu BBQ smarujemy żeberka z dwóch stron i układamy w żaroodpornym naczyniu.
Cebulę kroimy w ósemki i dodajemy do mięsa.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni. Po około 1,5 godziny zdejmujemy folię, smarujemy wierzch żeberek lekko sosem BBQ i pieczemy kolejną godzinę. Po tym czasie odwracamy mięso, wierzch smarujemy pozostałym sosem BBQ i pieczemy kolejne 30-60 minut, aż wierzch będzie apetycznie przyrumieniony.
Gotowe żeberka podajemy z upieczoną cebulką.