Danie główne / Wołowina

Zrazy wołowe

Przepis zainspirowany przez kwestiasmaku.com

Składniki (2-4  porcje):

  •  plastrów wołowiny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki musztardy
  • nadzienie: 1-2 ogórki kiszone i 1/2 papryki 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub drobiowego
  • 1/3 cebuli
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Wołowinę rozbić tłuczkiem na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, posmarować musztardą. Następnie przy krótszym brzegu położyć słupek ogórka i papryki. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
  2. Obsmażyć na oleju z każdej strony na dobrej większej patelni na większym ogniu.
  3. W garnku zagotować rosół lub bulion, do wrzącego bulionu włożyć obsmażone roladki i zagotować.
  4. Na patelnię po roladkach włożyć posiekaną w kosteczkę cebulę i przepołowione ząbki czosnku, zeszklić i lekko zrumienić. Przełożyć do garnka.
  5. Gotować na ogniu, pod przykryciem, przez około 2 godziny lub do czasu aż mięso będzie delikatne i kruche.
  6. Gdy mięso będzie już miękkie możemy zagęścić sos mąką wymieszaną z częścią wywaru, zagotować.

photofacefun_com_1519558386.jpg

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *