
Zrazy wołowe
Przepis zainspirowany przez kwestiasmaku.com
Składniki (2-4 porcje):
- plastrów wołowiny
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki musztardy
- nadzienie: 1-2 ogórki kiszone i 1/2 papryki 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub drobiowego
- 1/3 cebuli
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Wołowinę rozbić tłuczkiem na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, posmarować musztardą. Następnie przy krótszym brzegu położyć słupek ogórka i papryki. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
- Obsmażyć na oleju z każdej strony na dobrej większej patelni na większym ogniu.
- W garnku zagotować rosół lub bulion, do wrzącego bulionu włożyć obsmażone roladki i zagotować.
- Na patelnię po roladkach włożyć posiekaną w kosteczkę cebulę i przepołowione ząbki czosnku, zeszklić i lekko zrumienić. Przełożyć do garnka.
- Gotować na ogniu, pod przykryciem, przez około 2 godziny lub do czasu aż mięso będzie delikatne i kruche.
- Gdy mięso będzie już miękkie możemy zagęścić sos mąką wymieszaną z częścią wywaru, zagotować.