
Jaja na bekonie z bagietką z czosnkowym masełkiem domowej roboty
Składniki na jaja i bekon ( 1 porcja = 2 jaja i 2 plastry bekonu)
- jaja
- cienko pokrojony wędzony boczek
Składniki na domowe masło czosnkowe:
- 600 g tłustej śmietany 30%, najlepiej bez zbędnych dodatków w temp ok 17 stopni Celsjusza
- 4 ząbki czosnku
- przybory do ubicia masła:
– misker
– 0,5 l zimnej wody
– duża miska
-sito
Przygotowanie jaj i bekonu:
- patelnię rozgrzej i połóż na niej boczek, nie dodawaj tłuszczu, wytopi się z boczku
- po osiągnięciu pożądanego stopnia wysmażenia boczku, przełóż go na talerz
- na tej samej patelni usmaż jajka sadzone, a następnie przełóż je na wcześniej przygotowany boczek
Przygotowanie masła:
- śmietanę wlej do pojemnika, w którym będziesz ubijać masło
- włącz urządzenie na maksymalne obroty i ubijaj przez ok 5 minut
- śmietana w trakcie ubijania zmienia konsystencję od płynnej poprzez bitą śmietanę, aż do uzyskania maślanki – płyn z oddzielonymi wyraźnie grudkami żółtego tłuszczu czyli masła
- zakończ ubijanie
- teraz oddzielamy masło od maślanki:
-w dużej misce umieść sito i przełóż na nie masło, odsączając maślankę
-maślankę przelej do pojemnika np. słoika – możesz ją później wypić lub zrobić z jej dodatkiem koktajl czy naleśniki
– ma ona rzadszą konsystencję, niż kupiona w sklepie a co za tym idzie nie nadaje się do wszystkich przepisów z użyciem maślanki - teraz kolej na płukanie masła:
– odsączone masło zbierz z sita formując zwartą bryłę
– przełóż otrzymaną bryłę do miski z zimną wodą
– poprzez ugniatanie ręką lub łyżką wypłucz z masła resztki maślanki – pozostałości maślanki mogą źle wpływać na smak i trwałość wyrobu
– wymieniaj wodę w misce i powtarzaj czynność do momentu, w którym woda pozostanie czysta - teraz nadajemy masłu czosnkowy smak- dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z masełkiem, aczkolwiek jeśli lubisz masła z innymi dodatkami możesz je teraz dodać, równie dobrze możesz nie dodawać nic i pozostać przy zwykłym domowym masełku