
Duszone polędwiczki wieprzowe
Składniki:
- 1 ok 500 g polędwiczka wieprzowa
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 0,5 pora
- 2 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- masło i mąka do zasmażki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- mięso umyj i pokrój na plastry, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem
- na patelni rozgrzej olej i obsmaż na rumiano mięso w każdej strony
- w garnku umieść ziele ang i liść laurowy a także pokrojoną wedle uznania włoszczyznę
- przełóż do garnka usmażone mięso i zalej wodą niewiele ponad poziom składników
- duś na małym ogniu przez ok godzinę
- na koniec dopraw do smaku przyprawami, które lubisz i aby zagęścić sos, możesz dodać zasmażkę
- podawaj z ulubionymi dodatkami