
Jajecznica na boczku
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia, opinie na ten temat są podzielone. Ja śniadania jadam relatywnie późno, ale jak już, musza być sycące. Dziś mam jajecznicę na boczku.
Składniki:
- 2 jajka
- 0,5 małej cebuli
- 3 plastry wędzonego boczku
- sól, pieprz
- dodatki: pieczywo
Przygotowanie:
- boczek pokrój w kostkę
- rozgrzej patelnię bez tłuszczu ( tłuszcz wytopi się z boczku)
- wrzuć boczek i smaż na małym ogniu, aż wytopi się większość tłuszczu
- w międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, a jajka wbij do miseczki, dodaj sól i pieprz i wymieszaj wszystko razem widelcem na gładką masę
- na patelnię dodaj cebulę i podsmaż z boczkiem przez 2 minuty
- dodaj jajka, wymieszaj wszystko razem i smaż do pożądanego stopnia ścięcia jajecznicy
- podawaj z pieczywem
Smacznego!
Comments
To jest pychotka, choć u mnie tak trochę później, ok,11-tej 😉
Na kolację, to już inna sprawa, wtedy wszystko wchodzi, nawet dwa talerze 😀