
Karkówka duszona w sosie własnym
Proponowałam już Wam karkówkę na ostro ( przepis na nią znajdziesz tutaj) , a także gyros z karkówki ( przepis na niego znajdziesz tutaj). Dziś proponuję Wam duszona karkówkę w sosie własnym.
Składniki ( 4 porcje):
- 4 kotlety z karkówki o grubości około 1 cm
- przyprawa do karkówki 1 opakowanie
- 1 duża cebula
- ziele angielskie i liść laurowy po 3 sztuki
- olej do smażenia
- masło i mąka do zasmażki
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
- mięso umyj, przełóż do miski, posyp je przyprawą do karkówki, wymieszaj dokładnie z nią mięso i odstaw na godzinę do lodówki
- po godzinie wyjmij mięso z lodówki
- na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso na rumiano z obu stron, przełóż do garnka
- cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż chwilę na tej samej patelni co mięso, przełóż do garnka
- dodaj do garnka ziele angielskie i liść laurowy, zalej wszystko wodą do poziomu mięsa, przykryj garnek przykrywką i duś na małym ogniu przez godzinę
- na krótko przez upływem godziny, dodaj do garnka przecier pomidorowy, ewentualnie dopraw wszystko solą bądź pieprzem, a następnie przygotuj zasmażkę i dodaj ją do garnka
- dokładnie wszystko wymieszaj, żeby nie zrobiły się grudki z zasmażki
- duś wszystko razem jeszcze minutę
- gotowe