Danie główne / Drób

Indyk z ryżem

Indyk jest to mięsko, którego się nie faszeruje hormonami jak kurczaki. Warto więc sięgać po mięso indycze, które jest dobrym źródłem białka. Ostatnio przeczytałam też, że dla osób, które dbają o swoje zdrowie czy sylwetkę, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest ryż basmati niż dziki czy brązowy? Dlaczego? Ten ryż nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny, który jego brązowe odmiany powodują. Dziś zapraszam Cię na proste i szybkie danie – indyka z ryżem

photofacefun_com_1515586548

 

Składniki ( 2 porcje)

  • szklanka sypkiego ryżu basmati – wg mnie ten w woreczkach nie jest dobrym rozwiązaniem, bo gotujesz ryż  w całą chemią  zawartą w tychże woreczkach
  • 1 połowa piersi z indyka
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. mięso umyj i pokrój w małą kostkę, dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki, po tym czasie
  2. do garnka wsyp 1 szklankę ryżu i wlej 2 szklanki wody – zawsze ryż sypany gotuje się w proporcji 1:2 ( 1 ryż 2 wody)
  3. wstaw na niewielki ogień i gotuj do czasu, aż ryż wchłonie wodę, często mieszaj
  4. w międzyczasie włącz piekarnik na 180 stopni
  5. gdy ryż wchłonie wodę, wstaw cały garnek do piekarnika  na 10 minut – UWAGA garnek nie może mieć plastikowych elementów
  6. w czasie gry ryż dochodzi w piekarniku, ty rozgrzej olej na patelni i usmaż mięso
  7. następnie wyjmij garnek z piekarnika i dodaj ryż na patelnie do mięsa, wymieszaj
  8. gotowe!

photofacefun_com_1515586740

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sos rybny do makaronu

28 marca 2018

Bitki wieprzowe

2 kwietnia 2018