
Indyk z ryżem
Indyk jest to mięsko, którego się nie faszeruje hormonami jak kurczaki. Warto więc sięgać po mięso indycze, które jest dobrym źródłem białka. Ostatnio przeczytałam też, że dla osób, które dbają o swoje zdrowie czy sylwetkę, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest ryż basmati niż dziki czy brązowy? Dlaczego? Ten ryż nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny, który jego brązowe odmiany powodują. Dziś zapraszam Cię na proste i szybkie danie – indyka z ryżem
Składniki ( 2 porcje)
- szklanka sypkiego ryżu basmati – wg mnie ten w woreczkach nie jest dobrym rozwiązaniem, bo gotujesz ryż w całą chemią zawartą w tychże woreczkach
- 1 połowa piersi z indyka
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- łyżeczka czosnku w proszku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- mięso umyj i pokrój w małą kostkę, dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki, po tym czasie
- do garnka wsyp 1 szklankę ryżu i wlej 2 szklanki wody – zawsze ryż sypany gotuje się w proporcji 1:2 ( 1 ryż 2 wody)
- wstaw na niewielki ogień i gotuj do czasu, aż ryż wchłonie wodę, często mieszaj
- w międzyczasie włącz piekarnik na 180 stopni
- gdy ryż wchłonie wodę, wstaw cały garnek do piekarnika na 10 minut – UWAGA garnek nie może mieć plastikowych elementów
- w czasie gry ryż dochodzi w piekarniku, ty rozgrzej olej na patelni i usmaż mięso
- następnie wyjmij garnek z piekarnika i dodaj ryż na patelnie do mięsa, wymieszaj
- gotowe!