
Gulasz ze schabu
Schab jest drugim pod drobiu mięsem, które lubię przyrządzać.
Składniki ( 3 porcje):
- schab 500 g
- pół opakowania mrożonej włoszczyzny
- liść laurowy i ziele angielskie
- 3 łyżki dobrej jakości ketchupu, możesz dać zwykły, ale czy naprawdę chcesz jeść chemię?
- olej do smażenia
- masło i mąka pszenna do zasmażki
- sól , pieprz do smaku, ewentualnie ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- mięso umyj i pokrój z cienkie paski
- na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż na rumiano mięso, a następnie przełóż je do garnka, dodaj ziele i liść laurowy – po 3 sztuki, zalej wodą niewiele ponad poziom mięsa
- do garnka dodaj włoszczyznę
- gotuj na małym ogniu pod przykryciem około godzinę
- na końcu przygotuj na patelni zasmażkę : łyżkę masła roztop, dodaj łyżkę mąki, wymieszaj na gładką masę, dodaj wywar z garnka, w którym gotuje się mięso, dodaj ketchup, wymieszaj dokładnie, możesz użyć trzepaczki, nie może być grudek, tak przygotowaną mieszankę dodaj do garnka z mięsem i zamieszaj
- gotuj jeszcze przez 5 minut wszystko razem
- podawaj z Kluski śląskie oraz Sałatka z ogórka kiszonego
Comments
Witam. Chciałam zapytać do czego jest potrzebny ketchup, skoro w krokach przygotowania nic o nim nie pisze ?
Witaj, już poprawiłam przepis, moje niedopatrzenie 🙂 Pozdrawiam!