
Sałatka caprese
Słynna włoska sałatka z pomidorów, mozzarelli i bazylii.Sałatka w kolorze włoskiej flagi 🙂 Insalata Caprese, z pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian pomidorów oraz mozzarelli, skropionych oliwą i posypanych bazylią.
Składniki ( 2 porcje):
- 2 pomidory
- 2 kulki mozzarelli (125 g)
- kilkanaście liści bazylii
- szczypta suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- oliwki do dekoracji
Przygotowanie:
- Pomidory pokrój na plasterki. Mozzarellę wyjmij z zalewy i pokrój na plasterki. Ułóż pomidory na półmisku na przemian z mozzarellą.
- Sałatkę dopraw świeżo zmielonym pieprzem i polek 2 łyżkami oliwy z pierwszego tłoczenia zblendowanymi z bazylią. Solą dopraw przed samym podaniem.Udekoruj połówkami czarnych oliwek.