Danie główne / Wołowina

Chilli con canre

Składniki ( 4 porcje):

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2/3 puszki obranych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

  1. Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i zrumieniać z każdej strony.
  2. Dodać pomidory. Wymieszać i doprawić cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli.
  3. Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać fasolę i gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
  4. Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącą lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu. Ja podaję z ryżem.

Moje inne przepisy na dania w wołowiny znajdziesz tutaj

photofacefun_com_1519556097.jpg

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *