
Chilli con canre
Składniki ( 4 porcje):
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mielonej wołowiny
- 2/3 puszki obranych pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czerwona papryka
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 100 ml wody
Przygotowanie:
- Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i zrumieniać z każdej strony.
- Dodać pomidory. Wymieszać i doprawić cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli.
- Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać fasolę i gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
- Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącą lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu. Ja podaję z ryżem.
Moje inne przepisy na dania w wołowiny znajdziesz tutaj