Pierogi z mąki orkiszowej z mięsem

dnia

Uwielbiam pierogi, a ostatnio odkryłam, że ich lepienie mnie relaksuje. To sobie nalepiłam. Z mięsem. Z mąki orkiszowej. Pycha!

photofacefun_com_1514554298

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej, typ 2000
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

farsz:

  • ugotowane mięso z rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół z kołdunami – https://okawrosole.pl/2018/01/06/rosol-z-koldunami/ )

photofacefun_com_1514554337

Przygotowanie:

  1. ciasto zagnieć – przepis jak to zrobić znajdziesz TUTAJ
  2. nastaw duży gar z osoloną woda z odrobiną oleju
  3. rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka, nałóż na kółko farsz ok łyżeczki i zlep brzegi pieroga
  4. wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj ok 5 minut od momentu wypłynięcia

Moje przepisy na inne pierogi znajdziesz TUTAJ

 

 

photofacefun_com_1514554416

Smacznego!

3 komentarze Dodaj własny

  1. Asia pisze:

    A ile pierogów wychodzi z takich proporcji? Jeszcze nigdy nie robiłam pierogów i bardzo chcę spróbować, zwłaszcza z mąki orkiszowej 😉

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      wszystko zalezy od tego jak duże będziesz wycinać kółka z ciasta

  2. Asia pisze:

    A chociaż w przybliżeniu? Taka klasyczną szklanką?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *