
Pierogi z mąki orkiszowej z mięsem
Uwielbiam pierogi, a ostatnio odkryłam, że ich lepienie mnie relaksuje. To sobie nalepiłam. Z mięsem. Z mąki orkiszowej. Pycha!
Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej, typ 2000
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju
farsz:
- ugotowane mięso z rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół z kołdunami – https://okawrosole.pl/2018/01/06/rosol-z-koldunami/ )
Przygotowanie:
- ciasto zagnieć – przepis jak to zrobić znajdziesz TUTAJ
- nastaw duży gar z osoloną woda z odrobiną oleju
- rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka, nałóż na kółko farsz ok łyżeczki i zlep brzegi pieroga
- wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj ok 5 minut od momentu wypłynięcia
Moje przepisy na inne pierogi znajdziesz TUTAJ
Comments
A ile pierogów wychodzi z takich proporcji? Jeszcze nigdy nie robiłam pierogów i bardzo chcę spróbować, zwłaszcza z mąki orkiszowej 😉
wszystko zalezy od tego jak duże będziesz wycinać kółka z ciasta
A chociaż w przybliżeniu? Taka klasyczną szklanką?