
Pieczona polędwiczka wieprzowa
Lubię połączenia mięs i owoców i dziś przedstawiam Ci mój autorski przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową w szynce parmeńskiej z musem z mandarynek.
Składniki (2-3 porcje):
- 1 polędwiczka wieprzowa ok 500 g
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- sól, pieprz, suszony czosnek, ostra papryka w proszku
- olej do smażenia
- 1 mandarynka
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
Przygotowanie:
- mięso umyj i usuń błony, zrób na nim nacięcia jak na kiełbasce, którą pieczesz w ognisku, z dwóch stron, natrzyj mięso przyprawami i odstaw ma 2-3 godziny do lodówki
- po tym czasie włącz piekarnik na 180 stopni, żeby się nagrzał, rozgrzej olej na patelni, wyjmij mięso z lodówki i obsmaż krótko mięso, tak tylko, by ścięło się białko z wierzchu i zatrzymało soki w środku, patelni i olej muszą być naprawdę dobrze rozgrzane, pamiętaj
- w naczyniu żaroodpornym wyłóż folię aluminiową, tak by można było spokojnie zawinąć w nią mięso, ułóż na niej plastry szynki, a następnie na nie mięso, zawiń je w plastry wędliny, a następnie dokładnie owiń folią, tak by podczas pieczenia nie wyciekły z niej soki i mięso zostało soczyste, wstaw naczynie do piekarnika i piecz ok 30-40 minut w 180 stopniach
- w czasie gdy mięso się piecze, zrobisz mus z mandarynki i musztardy- mandarynkę obierz ze skórki i wrzuć do blendera wraz z łyżeczką musztardy, zmiksuj wszystko razem na gładką masę ( możesz też dodać łyżkę masła do musu jeśli lubisz, ja nie dodawałam)
- mięso wyjmij z piekarnika po czasie pieczenia, od razu go nie odwijaj, niech nie ucieknie wilgoć z niego, po ok 5 minutach rozwiń je z folii, pokrój na grube plastry, przełóż na półmisek i polej musem mandarynkowym
- doskonale pasują do tak przygotowanego mięsa pieczone ziemniaczki, na które przepis znajdziesz tutaj
Comments
Myy jak pysznie 🙂